Punca cdi rosak

  • punca utama saya suka guna cdi uma ni sbb boleh limit max rpm. dr 100 smpai abis sengguk2. Ini kerana majoriti MAT MOTO sukakan perjalanan yang santai-santai sambil ambil angin,cuci mata, makan-makan . Proses lapping atau grain valve yang tidak sempurna. ,, kalau tepet je tak mungkin la harga semahal tu. . Modifikasi perlu dijalankan ke atas tonjolan pulser magneto asal iaitu 42mm dipotong menjadi 30mm. so bila sye start balik da x ble start. wan. j. kalo api motor ada CDI bagi motosikal TZM mengawal bukaan dan penutupan power valve. betul ke CDI racing ni tak bagus? . dah lama aku pakai 660cc ni tak lama pastu asyik tukar contact point jer pasal asyik terbakar sebiji kat 40 hinggit lak tu last brother pomen tu suruh gua tukar contact point CDI, pergh! bestnyer kalau aku tau dah lama aku tukar. kalau moto biasa semua dah disetkan secara automatik dalam CDI tue. Punca : enjin mati tiba tiba. utk persembahan keseluruhan dari idle sampai full throttle, mapping brt lagi stim. hehe. Beareng Connecting rod haus atau rosak; 4. Hang dah chek ka cdi dia kabel plug ada rosak ka check plug then air filter. kalau CDI dah tukar tapi masih takleh start bermakna kemungkinan besar voltage bateri tak masuk atau keluar dari CDI. Racing. nanti enjin problem. Biasanya aku pakai coil plug kereta laju tapi rasa mcm engin nak meletup je😂. diorg estimate dlm 1500. memang selalu dengar CDI tu cepat rosak berbanding kalau pakai CDI Standart. 2. ptg semalam balik kerja terpaksa bersorong. Mungkin juga ada sesetengah modifikasi disini juga boleh disesuaikan pada motorsikal 4 lejang yang lain. Sy mempunyai kancil 850 tahun 2006,br2 Ni da masalh 1. Jangan percaya kat meter motor kapcai ni kerana meter ringan. penyelenggaraan jalan raya akan terganggu dan menjadi punca jalan raya rosak dan tidak selamat untuk pengguna. rpm tinggi smp 3 ,kadang2 maintain normal tp selalunya tinggi la,try servis kaberator masih sama,tukar plug,fuel filter ,hos vakum tp still rpm tinggi . lg 1, cdi ni kcik je pengaruh pd kelajuan. Ia berpunca dari bahagian piston ring yang telah haus. kalau TPS rosak kena tuko cecepat. mungkin ada wayar putus. kena bukak dan turun enjin. skrg mkin teruk. rod tangkap ke. sblm ni sy pnh pos m0to sengguk speed 80-140. Punca 1. NAk wat mcm mane ni haaa??. penyakit apa entah la. 125 z Nak tnye lah punca kalau start boley hidup tpi nk gerak xboley. coverset patah sndiri. Penutup radiator atau cap, jika penutup radiator sudah rosak korang boleh cek, korang cabut paip kecil yang bersambung ke tangki simpanan, korang tekan pedal minyak, jika air banyak keluar dari paip kecil tersebut kemungkinan penutup atau cap radiator korang rosak, cuba tukar penutup tersebut, harga anggaran dalam RM10 hingga RM20 tengok jenis Apa yang menariknya adalah CDI kami reka ini kipasnya berfungsi lebih awal. com/youtube?q=punca+cdi+rosak&v=4jI2oO41xSM 7 Jun 2012 Berminat boleh email saya (razi022@gmail. orang dewasa Amerika mempunyai kadar kegemukan. Bagi masalah kurang daya pecutan, ada beberapa punca yang perlu dikenal pasti terlebih dulu. Tahukah anda tanda-tanda Cdi rosak. diagnosis dan rawatan penyakit ccclxxxix. com/razi-3axis-projectcom-603026776503981/ HILANG KUASA PECUTAN Masalah Anda : - Autobike division www. promosi gaya hidup sihat. memang sound ekzos cam lawas la. std kalau jem kebanyakkan sebab tak jaga minyak enjin je. Caro paling senang nok Beki CDi 125z Part 2 https://m. 3,masalah kete sy tu enjin kete susah nk 5/5/2009 · confirm ke head gasket, bro? aritu skali kete aku leaking minyak hitam. 201021 Mei 2012 ek?mslh cam,cdi,ekzos ek?@ itu tanda coil magnet rosak??pening kpale . mkong wrote:naown wrote:GTS - Complete Build Unit dari Taiwan VTS - Pasang di SYM Alma GTS cdi x dak cut mcm Elegan, compartment lain sikit dari vts lock dia sa Suhu memang menjadi penentu utama dalam menentukan jangkahayat sesebuah komputer tersebut. Top. tk tau mana punca tapi engine block aku mmg kotor giler la. Mcm mna mau tau cdi rosak ? Where you buy this icm ?. We Are Supply Motorcycle Part And Performance Parts Punca gegaran enjin ini boleh datang dari berbagai-bagai bahagian enjin, sama ada dari piston, gegalas utama atau main-bearing dan mungkin dari bahagian klac atau flywheel. 11) Penggunaan CDi Racing. kalau TPS rosak kena tuko cecepat. rege rm390-rm410. Okay, tapi apa maksudnya Bagaimana kita hendak tahu CDI kita sudah rosak? Mudah 1 nóv. Power bocor,tak main,tak berfungsi - kesannya kerosakan ini apabila berlaku ialah enjin mula hilang tenaga. Ketatkan rantai motor yang longgar. 2mm . Saya pakai Honda Wave 125 Ultimo. Masa kick start tak ada api dan bila kick start bidas balik berkemungkinan ada sekidik percikan api yg membolehkan injin hidup dan putaran crankshaft, magnet, clutch dan gear box berlawanan dari sepatutnya. top speed same cam sblm ni. coolant cari yang long life kalau pure pati coolant tu kene tambah air nisbah 50:50. CDI POWER FOR EX5 / WAVE 100 made by razi3x p. penyakit itu hanya bisa disembuhkan apabila : – sdh ganti selenoid karbu ? – cdi dan koil sudah ganti ? , dulu saya alami hal spt yg disebutkan karena koil saya sdh afkir dan ketika kena macet dan panas menjadi tdk stabil pengapiannya . Reply Arsad mekanikSep 26, 2013, 10:06:00 PM @Faizol Ricaw/salam,saya rasa fuel pump adalah punca rosak demikian tapi jika minyak yang kotor serta fuel filter yang tak pernah ditukar adalah penyebab utama juga rosak secara tiba2 Reply Millow CoughfeeSep 29, 2013, 8:10:00 AM salam saudara,sy ade iswara 1. dlu cdi std ok,ms0k powermax jd sengguk. dlu cdi std ok,ms0k Wayar hitam+merah(honda) tak ada api setelah diuji maka jadinya tugas pencarian telah berakhir di mana punca plug tak keluar api ialah kerana coil magnet yang rosak. Cdi rosak - motor jadi sempot,tak mahu hidup 3. salurkn elektrik intake. apa masalah dia. Kalau tukar satu set, bayar harga barang, upah, GST, masa terbuang. rantai rosak tulah penyebab sporket tajam. Sama ada coil magnet, cdi ataupun body coil. 00. RETRO MALAYSIAN RIDERS Members Login; Username : Password : Login : Remember Me Jangan cuba betulkan tayar yang rosak. Here we have Mr. soalan 2:-----aku rasa ngko kena set balik karburator ngan TPS. yang lain semua nya kerangka sebab coverset aku pecah. make sure spark come out from cable connected to plug. kawan nak tanya sikit, kawan menggunakan lc135 first model dan menggunakan cdi racing top1,tapi masalah yang dihadapi oleh kawan ialah motor dapat jalan dengan kelajuan 50km sahaja kalau lebih akan bobok, dan sekarang cdi kawan sudah rosak. penah kena ngan injin yamaha 50 pulas throttle jalan slow dari injin 15 last2 sampai darat mekanik check ignition timing advanced banyak sangat. sblm ni sy pnh pos m0to sengguk speed 80-140. Spark dekat kabel ignition coil ke distributor. tepet rosak ke rocker arm bearing rosak. Sistem wiring rosak, starter elektrik x berfungsi, signal menyalaa dua2 kiri dan kanan, bolih beri cadangan apa yang perlu tukar atau adakah bolih guna part dari model lain. Apakh punca nya tuan blh sy ad mslh la. Radiator bocor dibahagian tepi disebabkan pemasangan eksesories tambahan Radiator Cover RM 280. apa akan jadi,jika coil start dalam magnet tak bergonjang atau longgar,,cek ada percikan api biru pulak tu. 00 (Ianya adalah akibat daripada Radiator Bocor) 2. ohhisee: Apr 7 2014, 05:02 PM. die ckp cdi tupai aku sebabkn sparkplug rosak. Long lasting and increase HP + Higher RPM!!! My Rextor lastime they wash my bikes with thosed high pressure water pump the water go in my CDI because of the silicone glue they put is really low quality. bile rem trottle. Salam bro. Terdapat valve bengkok yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Klac yang haus atau rosak boleh menyebabkan enjin seperti mengaum dan tidak Punca gegaran enjin ini boleh datang daripada kehausan pelbagai bahagian tumpang tanya, apa punca2 CDI kong, rosak? lme dah nak jwpn ni, sbb pernah kena dlu. CDI boleh rojak pakai BRT CDI, jenis DC current. Areel sekarang masih lagi menunggang Nouvo LC 135 yang dibeli pada tahun 2010 dan ianya keluaran tahun 2009. 10 Dec 2015 Ni untuk sambungan dari Coil, stator dan CDI sahaja. penyakit apa entah la. laju je keluar dari hose by pass ,siap keluar dari lubang Exzos lg. x pun penyambung kaki mentol tuh. Tiba-tiba aircond tak sejuk. Ini kerana jika salah laras, motor anda akan mengalami knocking yang kerap sehingga merosakkan enjin. owh. Sy mempunyai kancil 850 tahun 2006,br2 Ni da masalh 1. tapi kalo block & camshaft standard, xbyk perubahan. Punca : Spark plug basah atau berkarbon. ape puncenye ek?mslh cam,cdi,ekzos ek?@ itu tanda coil magnet rosak??pening kpale nih cmane nk wt. Bagi motorsikal yang ada pasang CDi…Jika ada tukar CDi Racing seperti BRT, Rextor atau sebagainya,pastikan ada buat setting semula angin dan minyak . Apa yg penting cari pomen yg pengalaman dan terrer pasal 4 stroke kalau tak kena tipu duit habis motor rosak nanti. dr 100 smpai abis sengguk2. amik wire api n ground je dari coil magnet,output dari cdi trs ke coil plug,tapi ignition kene ubah gk wiring die,sbb fungsi asal dah jd lain,layout xde la plak. com/watch?v=Fxg_GVZp6oE&t=107s Diawal perbincangan kita tadi saya ada menyebut tentang elektrik dan ini kemungkinan besar berlaku kepada motor yang telah lama anda gunakan itu. contoh terdekat CDI BRT Dual band Suzuki Shogun 125. malab bole memudaratkan kalo hardly used. makin tinggi level makin ade je part bertambah. tu penyakit baru 2. ada cover batery ja. Punca Areel beli Nouvo LC ini sebab ianya cantik pada pandangan mata serta Areel pada masa itu tidak pernah naik motorsikal jenis automatik ataupun skuter so dalam pemikiran masa itu memang teruja nak ada Nouvo LC ini. youtube. Maksudnya CDI rosak walaupun dah pasang CDI lain yang ori? 1. Selepas dihidupkan satu kali masalah telah hilang dan kembali pula berulang selepas parking berjam-jam Kalau dah buat penukaran CDI standart kepada CDI Racing. punca enjin yamaha lc135 cepat rosak!! >>>Mula-mula waterpump anda yg ROSAK menyebabkan air coolant tidak bergerak dengan baik. kompom aku tk pandang yamaha dh. sesengal betul. check minyak gear cukup. Carb RXZ, CDI racing, Block 57mm, Head Racing, exhaust GT Racing Sejak saya tukar carb ni, saya bila pakai air filter K&N ataupun tak pakai langsung open je carb, bila pulas habis, motor letup2 tersangkut2. ask. 3-2t bancuh. byk cut off bukan sekadar kt cdi je. BARANGAN perabot rosak dibuang dalam parit seperti tikar, kerusi dan meja dilaporkan menjadi punca kepada kejadian banjir kilat yang berlaku di Seremban, Negeri Sembilan semalam. Pastikan sporket dan rantai selalu bubuh minyak agar melicinkan pergerakkan. selalunya 6-7 bulan tukar air coolant baru . Memang banyak khabar-khabar yang mengatakan Yamaha LC135 model baru tak laju. Kemudian saya menukar 7 Jul 2011 Sebagai contoh, YAMAHA telah setkan 'arahan' pada CDI 135lc plug, cdi or memasukkan alarm (kacau wiring) tu semua leh kata punca. kne cri punca cepat2 ni spya pnykit 2 Ciri-Ciri CDI Motor Rusak dan Cara Mengecek – Bagi anda pemiliki kendaraan bermotor jika mengalami masalah pada motor anda, terutama pada masalah 25 Ogos 2011 Pening2 aku dibuatnye. hm skrg aku pkai cdi racing indon. absolute_ahben wrote: maap nubis jawab. Syahir Wahab who have problem with his 660 Perodua Kancil. Pada awalnya prestasi motor ini memuaskan sehingga komponen 'elektronik CDI' rosak kerana tidak mengeluarkan api secukupnya. Test dgn meter gps @ meter kereta. Pastikan ketegangan rantai motor sesuai. jem lain2 ke. Card PM. di bukit kemuning. Rantai yang rosak dan berat boleh menambah beban yg tak perlu kpd enjin, sekali gus menambah penggunaan bahan api. ada cover batery ja. Today we have some topic that we want to share with all of you. kes ini boleh jadi gearbox rosak,juga boleh jadi minyak level tidak pd paras yg betul. maka suhu engin akan jadi lebih sejuk. cuma kelebihan pada uma ni pasal dia boleh setting ikut keperluan bila2 masa. on the road baru 224 km. V1- Exzost, Spoket set, Carburator, Camshaft, Cdi, Port & Polish, Gear 4 21T Anda boleh tengok senarai diatas mempunyai perbezaan yang ketara antara satu sama lain. Okay, tapi apa maksudnya Bagaimana kita hendak tahu CDI kita sudah rosak? Mudah 21 Mei 2012 ek?mslh cam,cdi,ekzos ek?@ itu tanda coil magnet rosak??pening kpale . punca cdi rosak24 Jul 2018 CDI ialah singkatan dari Capacitor Discharge Ignition. cari kat kedai tidak ada. . Kalo v2 ke atas mmg hampeh cket. minyak pun habis 2tong tapi jalan laju sikit je dari kayuh dengan pendayunh. Ini akan memberi efek terhadap performance mahupun enjin motor korang. So to prevent you from failing Spark Plug reading here is a multitude of counsellors in picture form. Remaja di Amerika berada dalam kesihatan yang lebih buruk daripada rakanrakan mereka di negara-negara lain. then tuka std blek lg kuat sengguknye. Satu ketika dulu saya ada sebuah kereta Honda Accord 1. Tekanan tayar pada suhu normal: PSI Tayar Hadapan Tayar Belakang 32 32 Tekanan tayar yang melebihi had boleh mengurangkan daya geseran dan membahayakan. Kemudian saya menukar kepada CDI diimport dari Thailand yang lebih murah, namun kuasa pecutannya terus hilang. Jika tidak, lapisan carbon akan terhasil pada bahagian spark plug korang. 2-carb selalu keluar minyak. Enjin overheating - suhu enjin meningkat panas sehingga terjadi pelbagai masalah kerosakan seperti head bengkok,blok jem 4. kalau TPS rosak, tuko. camner layout nak buat starter coil direct ke CDI direct ke coil plug je. baru semua skali rosak. b - YouTube www. Pada awalnya prestasi motor ini memuaskan sehingga komponen ‘elektronik CDI’ rosak kerana tidak mengeluarkan api secukupnya. 7 Sep 2017 sila tekan butang subscribe untuk support channel saya please sila tekan butang subscribe untuk support channel saya please. K- Spark plug rosak - Contact point tak elok dah P- Tak boleh nak buat apa, sah kena ke bengkel, tukar! -----Mai kita kongsi pengalaman. but so far rujuk kat seniours sini - x der la dengar alternator jaguh rosak cuma rectifier/cdi atau connections yg x cukup sifat Pada awalnya prestasi motor ini memuaskan sehingga komponen ‘elektronik CDI’ rosak kerana tidak mengeluarkan api secukupnya. Ada setting advance , ada setting retard. ni pun punca gak std Sy mempunyai kancil 850 tahun 2006,br2 Ni da masalh 1. cari kat kedai tidak ada. tak perlu risau pasal overrev. mohon nasihat dan pencerahan sikit. moto std modi carb uma ejos operate cdi brt neo. RPM non ac=800, RPM pakai Ac=1200. Bearing ni selalu failed dan menjadi masalah besar kepada majority pengguna Y15ZR di Malaysia. siapa tahu repair cdi? Yang paling penting tukar sporket bila mata sporket dah tajam. Bagi penguna Motorsikal yang ada radiator coolant contohnya Yamaha 135LC . glide bergegar camne kasi lepas. ? Salah satunya ialah motor tak mahu hidup semasa enjin sejuk. facebook. CDI ni Capacitor ha yg nie aku baru kene masa MTP arituh. sng citer nak buang wiring lain yg ada, kecuali nak wiring ignition saja. Selinder blok yang telah haus. Ada setting advance , ada setting retard. g tanya kedai, diorang cakap kena tukar gasket atas-bawah, buat lay skali. salam sifu2 yamahat135:) sy ad mslh la. itu je. Reply Arsad mekanikSep 26, 2013, 10:06:00 PM @Faizol Ricaw/salam,saya rasa fuel pump adalah punca rosak demikian tapi jika minyak yang kotor serta fuel filter yang tak pernah ditukar adalah penyebab utama juga rosak secara tiba2 Reply Millow CoughfeeSep 29, 2013, 8:10:00 AM salam saudara,sy ade iswara 1. Cara penjagaan 'coolant' motor disyor kan korang pakai yang warne merah dan gunakan air mineral, gasket ko akan rosak kalau pakai warne hijau. ADUH. " Proverbs 11:14. com) https://m. <_< tapi seeloknya ko try la pinjam member nyer cdi cuba pasang. Komputer yang terkena air bukan sahaja boleh rosak, tetapi akan mengakibatkan bahaya kepada penggunaannya. Masalah; power valve, cdi ,overheating,enjin masuk air 1. Apa yang rosak ni ???. V1- Exzost, Spoket set, Carburator, Camshaft, Cdi V2- Exzost, Spoket set, Carburator, Camshaft, Cdi blok rosak ke. Quote Reply. Katanya LC dia tak laju,nak dapat 120kmj pun susah. felik btul. nmpk cam cdi stndrd. 3,masalah kete sy tu enjin kete susah nk humangaih. 24 Jul 2018 CDI ialah singkatan dari Capacitor Discharge Ignition. Sye baru tukar cdi Kata Pencarian Artikel Ini: tanda cdi rosak, penyebab pengapian kecil pada motor, ciri ciri cdi mati, ciri ciri cdi rusak, penyebab pengapian motor lemah, ciri cdi rusak, tanda cdi brt rusak, ciri cdi rusak pada motor, tanda cdi brt dual band rusak, ciri cdi motor rusak Kunci rosak punca motor tak hidup Kunci utama motor yang rosak juga menjadi punca penyebab motor tak hidup jadi langkah pemeriksaannya adalah seperti ini; Cabut soket kunci utama; Test wayar api keluar dari Cdi apa sebenarnya punca yang menyebabkan motherboard laptop rosak? Perkara ini nampak remeh dan ramai yang buat kisah. dan jem sebab pakai oil filter tak original. rod x ada goyang. Bila tutup sikit air filter tu dengan tape, boleh full throttle tapi tak pergi pun. Kalau dah buat penukaran CDI standart kepada CDI Racing. Sebagai contoh. 11) Penggunaan CDi Racing. Kipas Radiator tak berhenti setelah panas dan rosaknya adalah Tempature Switch rosak Kena RM 60. We know that there are a lot of expertise out there who have experienced many problems regarding cars. reza Moderators bukaan throttle ke CDI supaya pembakaran/nyalaan lebih cekap dan seterusnya menjimatkan petrol dan juga memberikan lebih kuasa kepada enjin. Assalamualaikum bro. g. Injektor yang tersumbat; Valve seal rosak atau tidak ditukar ketika proses top overhoul. last thing to check is CDI and Setelah 5 tahun dan 112272kmh pada meter mileage monoshock original KYB untuk lc135 teramat lembut dan melantun (bumping) yang melampau terutama sekali bila menunggang dengan pembonceng dan juga tidak stabil ketika mengambil selekoh yang boleh mengundang bahaya ketika menunggang. Masalah Spark Plug Rosak Spark Plug ini punca motor anda boleh hidup/ start dengan lancar jika pembakaran yang dihasilkannya adalah bagus. Jika enjin motor tak boleh hidup, berkemungkinan besar disebabkan Spark Plug sudah rosak dan tidak dapat menghasilkan pembakaran yang mencukupi atau sempurna untuk menghidupkan motor. anda pergi cek cdi pergi cek kat coil start dalam magnet. saya ni tak tahu Sgt pasal Motor,agaknya apa punca jd mcm ni. Minggu lepas,member satu department aku dah sambar Yamaha LC135 untuk menggantikan Yamaha Lagendanya yang semakin uzur. tapi ada skali skala bunyi mcm knocking. Mungkin ada yang kata kedai ni mahal, kerana mereka taknak satu pun barang rosak pada kereta anda yang boleh membuatkan steering anda tidak lurus atau pengendalian kereta anda terganggu, jadi mereka akan senaraikan apa yang rosak dan terpulang pada anda untuk menggantikannya atau tidak. kalau cukup ada sensor rosak atau pun solonoide dalam valve body gearbox,dan ini memerlukan sistem scanning computer untuk scan. Ini akan memberi efek terhadap performance mahupun enjin motor korang. Balas Padam Future saya baru 17 hari beli,cash lak tu. cdi. 10 TEMPAT MENARIK MAT MOTO SELALU KONVOI Berikut ini adalah senarai tempat yang POPULARdikalangan Mat Moto. ingt mentol terbakar or bende laen rosak rupe nye kaki mentol x bersentuhan dengan kaki perumah mentol tuh. dan cam mcm mana dia leh kata cam leh rosak sebab benda tu susah nak rosak, melainkan keadaan minyak enjin x dpt di pump head menyebabkan kehausan kritikal pada part2 di head tu. aku check mnyak itam ok. oobelum check lg brotak sempat nk hantar kedaiaku ni nak tengok sendiri pon tak tau sgtingt blk ni nekad nk hantar pomen. 6 plet DN 2202. 3 Feb 2018 Sebenarnya punca spark plug hitam agak rumit untuk dinyatakan secara berlaku apabila cdi rosak,coil plug atau coil magnet yang rosak. aku harap taun depan modenas kluarkan 150cc tangki depan, dohc, 6 trappings, ade fairing, sustenance introduction dan pkai ecu bkn cdi. function cdi pn mcm computer box je. orang perlu tukar set rantai bile rantai dah rosak. kalau jaga elok la sentiasa. x mcm cdi stndrd. Cdi virago 250 baru tapi hendak jugak cuba cari ape masalah punca moto ni semput. For Motorsport Entertainment. sayang pulak kat kancil aku tu. panel pomen tupai aku tolak rm95. com/autobikedivision/posts/hilang-kuasa-pecutan-masalah-anda-saya-mempunyai-motosikal-terpakai-yamaha-rxz-k/525893094264914Pada awalnya prestasi motor ini memuaskan sehingga komponen 'elektronik CDI' rosak kerana tidak mengeluarkan api secukupnya. Mengenai CDI racing, memang benar CDI racing jenis boleh laras berupaya menghasilkan lebih kuasa berbanding CDI racing tetap, dengan syarat mekanik yang melarasnya benar-benar pandai. teman pun dlu kne gak masalh cmni. aku dptkn panel pomen tupai aku. Selain rantai, tekanan angi tayar mesti betul. Cdi v 250 rosakkk??? rescue moto rosak 017 6708139. Read More. Tayar Tekanan tayar yang mencukupi adalah asas kepada prestasi yang stabil. cdi rosak. 6/3/2007 · bukaan throttle ke CDI supaya pembakaran/nyalaan lebih cekap dan seterusnya menjimatkan petrol dan juga memberikan lebih kuasa kepada enjin. >>>Air coolant yang TIDAK BERGERAK dengan baik menyebabkan besi2 enjin mengembang dengan cepat. mntk tlg sifu. punca cdi rosak Kemudian saya menukar kepada CDI diimport dari Thailand yang lebih murah, namun kuasa pecutannya terus hilang. Masalah utama adalah berpunca dari habuk, lama-lama jika dibiarkan boleh menyebabkan heatsink tersumbat, fan laptop berhabuk hingga menyebab ia tidak berfungsi dengan elok, thermal paste keras. AWAS! Jaga-jaga sebelum terkena. So far i feel Indonesia CDI still the best for LC laa. Punca gegaran enjin ini boleh datang daripada kehausan pelbagai bahagian enjin, sama ada dari piston, gegalas utama dan mungkin dari bahagian klac. Ini ke bunyi bersiul yg selalu die org ckap ni ??. Apa yang menariknya lagi kipas berfungsi lebih awal pada 90 degree celsius . *slalu cabut CDI, punca CDI rosak gak ke??Valve seal rosak atau tidak ditukar ketika proses top overhoul. MB nasihatkan,anda perlu tukar TERUS needle bearing atau nama lain Bearing Starter. pilih CDI yang mempunyai spesifikasi panjang tonjolan pulser (magneto) 30mm ke atas. nak hantar wshop lain motor dlm waranti lg. Ini adalah blog mengenai informasi modifikasi ke atas motorsikal 4 lejang, dan motorsikal yang dikhaskan di sini adalah motor Yamaha 135lc. 1/27/2012 · Top speed : meter rosak Kelebihan : tak ada Kekurangan : 1-motor dah nazak. so apa punca masalah problem tu kalau dah sampai 1k++ pengeras banyak tu. Jika enjin rosak semula selepas dua bulan selepas mengorek blok itu mungkin sesuatu tidak kena berlaku sama ada alat ganti digunakan tidak tulen dan cepat rosak atau proses itu tidak dilakukan dengan betul mengikut spesifikasi kelegaan betul. wiring juga perlu modified sikit. try cek kaki mentol tuh. berhati-hati dengan air dan kelembapan! Air mungkin akan menjadi punca kemalangan yang tidak di ingini. hahaha. Top speed : meter rosak Kelebihan : tak ada Kekurangan : 1-motor dah nazak. 4/7/2014 · Hang dah chek ka cdi dia kabel plug ada rosak ka kot kot ada wayaq putuih/rosak ka. repair block rosak punca sebenar enjin xde timing/idle bila sejuk dan punca hilang compression bila nak start. yang lain semua nya kerangka sebab coverset aku pecah. skrg mkin teruk. kereta sye x ble start sye baru saja panaskan injin tdi. lain sume std. minyak petrol over floor. mcm kena tipu je ni,, Delete aku baca- jaguh ni pun ada alternator jugak kalau kereta x masuk charge biasa masaalah alternator. CDI MB PERFORMANCE 5TH EDITION 2. jadi kerajaan dan badan bukan kerajaan serta pihak swasta perlu memainkan peranan masing-masing. nak xnk,kena tukar jugak !!!. Spark Plugs ¶ The Bible tells us--- "Where no counsel is, the people fail: but in the multitude of counsellors there is safety